Avokádo

Avokádo

Avokádo už u nás zná asi téměř každý a většina z nás i tuší, že je zdravé. Ale proč tomu tak je, to si povíme v dnešním článku.  Jedná se o druh ovoce, které se svým složením od většiny ovocných plodů zásadně liší. Ovoce obvykle obsahuje  kromě vitamínů, minerálů a vlákniny zejména velké množství cukr. Naproti tomu avokádo obsahuje opět vedle velkého množství vitamínů, minerálů a vlákniny hodně tuků. Avokádo pochází z Mexika, které je i dnes jeho významným producentem.

Avokádo je řazeno mezi tzv. SUPERPOTRAVINY, které mají prokazatelný pozitivní vliv na naše zdraví.

Složení avokáda:

  • 60% mononenasycených mastných kyselin
  • 15% nasycených mastných kyselin
  • 10% polynenasycených mastných kyselin
  • Vitamíny: K1, B9, C, B5, B6, E
  • Minerály: Draslík, Hořčík, Mangan
  • Antioxidanty a karotenoidy, které se z avokáda velmi dobře vstřebávají díky přítomnému tuku.

V různých částech světa se pěstuje okolo 15 různých odrůd avokáda, které se mírně liší svým tvarem, barvou slupky, chutí i složením. Existují avokáda s hladkou nebo hrbolatou slupkou, zelené, hnědé nebo až hnědofialové barvy, tvarů hrušky nebo většího vejce. V našich obchodech nejčastěji narazíme  na odrůdu HASS s hrbolatou slupkou hnědé až hnědofialové barvy ve tvaru velkého vejce nebo na odrůdu FUERTE s hladkou slupkou zelené barvy a tvarem spíše hruškovitým. Všechny odrůdy jsou chutné a zdravé.

Avokádo se dá konzumovat přímo, jako zdravá a chutná svačinka nebo si ho můžeme různě ochutit, okořenit a podobně. V našich zeměpisných končinách konzumujeme avokádo nejčastěji jako součást jiných pokrmů – pomazánek, salátů a podobně.

 

NAŠE TIPY:

Avokádová nutella

Najdete ji i v našich receptech. Je velmi rychlá a chutná. Snadno si ji připravíte rozmixováním dužiny  z jednoho zralého avokáda a dvou zralých banánů s přidáním dvou polévkových lžic hořkého kakaa.  Pokud by se někomu zdála nutella málo sladká, mže si ji dosladit trochou medu nebo třeba javorového sirupu. Obvykle to díky banánům, které jsou sami osobě dost sladké není třeba. Vše umixujeme do hladké pěny a dáme dobře vychladit.

Nám chutná například s kousky jablka, kterým si ji můžeme nabírat.

 

 

 

20160611_175109Tatarák z avokáda, je další z velmi chutných pokrmů z avokáda, který rovněž najdete v našich receptech

Budeme na něj potřebovat jedno zralé avokádo, sůl, pepř, citronovou šťávu, černá a světlý sezam a bylinky dle chuti (nám k tomu chutná asi nejvíce bazalka a máta), pečivo vlastního výběru na tousty nebo topinky a vejce ovařené natvrdo. Oloupané a vypeckované avokádo rozmačkáme vidličkou, lehce osolíme, pokapeme citronovou šťávou a opepříme. Připravíme topinky a oloupeme a rozpůlíme vejce a můžeme servírovat.

 

Avokádo nám výborně poslouží nejen v kuchyni, ale i v péči o náš vzhled, například jako maska na suché a unavené vlasy nebo jako výborná maska na pleť.

 

 

Avokádová maska na suchou pleť

Dužinu z jednoho zralého avokáda rozmačkáme vidličkou a dobře promícháme s trochou medu a se šťávou zhruba z poloviny menšího citronu. Citronovou šťávu přidáváme postupně, aby nebyla maska příliš tekutá.  Lidé s citlivější pletí mohou citron vynechat. Masku naneseme na vyčištěný a osušený obličej a necháme působit zhruba 20 minut. Po té masku z obličeje odstraníme, obličej omyjeme a na pleť naneseme hydratační krém.  Avokádová maska vyhlazuje vrásky, hydratuje pleť, regeneruje a prokrvuje.

 

 

 

maska-na-vlasyVýživná maska na vlasy

Dužinu z jednoho zralého avokáda rozmixujeme s 2 lžícemi olivového oleje a naneseme na navlhčené vlasy. Vlasy zabalíme a necháme působit půl hodiny. Po té vlasy umyjeme obvyklým způsobem. Po použití masky, jsou vlasy pružné, lesklé a vyživené.

 

 

 

 

Na článku se pracuje….