Výživa a zdraví

Pečeme s proteinem

Na našich stránkách Vám budeme postupně představovat recepty, jejichž součástí bude i proteinový prášek. Pokrmy připravené podle těchto receptů splňují požadavky na zdravý a vyvážený jídelníček a mnohdy i požadavky fitness diety. Proteinový prášek nejen, že pokrm příjemně ochutí a lehce osladí, ale umožní nám zcela nahradit nebo výrazně omezit množství mouky a cukru běžně používaného při přípravě pokrmů. Zároveň a to je velmi důležité, výrazně zvýší výsledný podíl kvalitních bílkovin v pokrmu. Jaký protein si nejlépe pro přípravu jídel vybrat? Pokud si chceme připravit nějaké jídlo nebo dezert, tak nám jde obvykle o výslednou chuť. Musíme si tedy vybrat protein,... Read more →

Vápník a jeho úloha v našem těle

Vápník (Kalcium) je prvek, který je základní součástí kostí a zubů, a zároveň je nezbytným prvkem k fungování mnoha funkcí našeho těla. Vápník se nemůže v našem těle vstřebávat bez dostatečného množství hořčíku a vitamínu D. Do kostí se nám vápník ukládá zhruba do 25. roku věku. Mezi 10-15 rokem života je jeho dostatek důležitý i jako prevence roztroušené sklerózy, která je v dnešní době stále se častěji vyskytující zdravotní komplikací. Z tohoto důvodu je pro dospívající (a nejen pro ně) naprosto zásadní pestrá a vyvážená strava s dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu a slunci čímž tělu zajistí dostatek Vápníku,... Read more →

Proč je pro nás dostatek hořčíku tak důležitý?

Hořčík má nezastupitelnou úlohu u téměř 350 biochemických reakcí v našem těle. Je jedním ze sedmi makro-minerálů bez kterých by lidské tělo nemohlo fungovat. Hořčík je po vápníku jeden z nejvíce zastoupených prvků v lidské buňce. Díky současným zemědělským postupům, při kterých se stále častěji a ve větší míře používají různé druhy pesticidů a chemických hnojiv dochází k výraznému snížení kvality půdy. Nižší kvalita půdy v konečném důsledku znamená nižší kvalita na ní vypěstovaných potravin. Podle zpráv 0SN o životním prostředí a rozvoji vyplývá, že za posledních 100 let došlo v celosvětovém měřítku v poklesu minerálních látek v zemědělské půdě cca o 60-80 %. Toto je jeden z důvodů... Read more →

Kokos pro krásu i zdraví

O kokosu a jeho skvělých účincích na naše zdraví již toho bylo napsáno opravdu hodně. My se dnes ještě podíváme na to, jak může kokos prospět kromě zdraví i naší kráse. Kokos je oprávněně považován za klenot mezi tropickými plody. Dužina kokosu neobsahuje žádný cukr. Díky látkám obsaženým v dužině kokosu,  působí kokos antibakteriálně a povzbuzuje imunitu. Tuk obsažený v kokosu, je lehce stravitelný a přitom povzbuzuje látkovou výměnu a spalování tuků. Kokosový olej je bílý pevný rostlinný tuk, který se získává ze sušené dužiny. Má vysokou odolnost vůči přepalování a díky své vůni de ideálně hodí do sladkých pokrmů. Konzumace kokosového tuku je... Read more →

Vejce

Dnes o vejcích.  Slepičí vejce jsou známá snad každému z nás. Každý je někdy s větší či menší oblibou konzumuje, či konzumoval. Vejce jsou jednou z potravin na jejichž konzumaci se ptáme našich klientů….jíte / nejíte…kolik, jak často, jaké úpravy, proč….. Ptáme se na ně proto, že by podle našeho názoru ve zdravém jídelníčku chybět neměla. Vejce jsou potravinou svým složením velmi hodnotnou, jsou nejlepším zdrojem bílkovin se zastoupením všech aminokyselin. Bílkoviny nalezneme ve vejcích převážně ve vaječném bílku,  v menším množství se vyskytují i ve žloutku. Zatímco tuk najdeme pouze ve žloutku. Toto je hlavním důvodem, proč sportovci s... Read more →

Avokádo

Avokádo už u nás zná asi téměř každý a většina z nás i tuší, že je zdravé. Ale proč tomu tak je, to si povíme v dnešním článku.  Jedná se o druh ovoce, které se svým složením od většiny ovocných plodů zásadně liší. Ovoce obvykle obsahuje  kromě vitamínů, minerálů a vlákniny zejména velké množství cukr. Naproti tomu avokádo obsahuje opět vedle velkého množství vitamínů, minerálů a vlákniny hodně tuků. Avokádo pochází z Mexika, které je i dnes jeho významným producentem. Avokádo je řazeno mezi tzv. SUPERPOTRAVINY, které mají prokazatelný pozitivní vliv na naše zdraví. Složení avokáda: 60% mononenasycených mastných kyselin 15% nasycených... Read more →

Kurkuma

Kurkumu zná většinu z nás, jako zlatý prášek. Ve své čerstvé podobě je kurkuma kořenem Indického šafránu, který má oranžovo zlaté zabarvení. Kurkuma je stejně jako zázvor nebo česnek známá již od pradávna a hojně ji jako lék využívá ajurvéda. Pochází z jižní Asie, největším producentem kurkumy je Indie. Proč bychom měli kurkumu zařazovat do jídelníčku? je silným antioxidantem působí protizánětlivě posiluje imunitu podporuje správnou funkci jater snižuje cholesterol narovnává trávící obtíže zmírňuje nadýmání pomáhá odbourávat závislost na alkoholu a cukru má protirakovinné účinky významně podporuje činnost mozku, zejména u starších lidí Kurkumu je vhodné kombinovat se zázvorem, se skořicí a... Read more →

Zázvor koření i lék

Zázvor je kořenem ZÁZVORU PRAVÉHO, který se užívá téměř po celém světě již od pradávna. Kořen zázvoru je oblíben pro svoji výraznou chuť a vůni, a zároveň je hojně vyhledáván a užíván, pro svoje léčivé účinky, jako prevence i jako lék. Zdravotní účinky zázvoru znali a hojně využívali již staří Indové a Číňané před několika tisíci let. Zázvor obsahuje celou řadu vitamínů: A,B1,B2,C,E minerálních látek: sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo Na co zázvor pomáhá: posiluje imunitní systém, pomáhá při nemocech dýchacích cest  má antibakteriální účinky  stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, pomáhá při redukci váhy  prohřívá celé tělo, má relaxační... Read more →

Zázrak jménem Česnek

Česnek je trvalá rostlina s původem ze střední Asie. Obsahuje mnoho tělu prospěšných látek jako vázanou silici, sloučeninu aliin, vitamíny A (v listech česneku), B1, B2, C, mnoho minerálních látek, dále látky na principu inzulínu, peptidy, flavonoidy, polysacharidy, selen či jód. Blahodárné účinky: dezinfekční, protizánětlivé, antimykotické, antiparazitní, antioxidační a v neposlední řadě posilující. Česnek pomáhá: zvyšuje odolnost organismu – bojuje proti virům, bakteriím, plísním a parazitům * posiluje imunitu * bojuje s nachlazením, onemocněním dýchacích cest, zahleněním a astmatem, umožňuje lepší odkašlávání ničí angíny, bolest v krku a eliminuje zvětšené mízní uzliny z těla odstraňuje parazity, roupy, škrkavky * normalizuje vysoký i... Read more →

Jak nepřibrat přes vánoční svátky

Jak přes vánoce nepřibrat a přitom si je užít se vším všudy, co k nim patří? Tak to je otázka, která v posledních dnech napadla nejednoho z nás. Takže dají se vůbec vánoce “přežít” bez poskvrny v podobě nové tukové pneumatiky kolem našeho původně štíhlého pasu? Dají a bude nám k tomu stačit dodržování několika jednoduchých pravidel, nebo alespoň většiny z nich. Jinak si může dopřát vánočních dobrot ten, kdo má během roku spoustu pohybu a jinak ten, kdo celé dny prosedí v kanceláři nebo za pokladnou supermarketu, jinak ten do prožije vánoční svátky v pohybu na horách a jinak... Read more →

Zdravotní zázrak a elixír mládí Tibetská houba

Tibetská houba, co to je, proč a jak nám může být nápomocná v péči o naše zdraví, krásu i věčné mládí? Houba je kombinací bakterií a kvasinek v bílkovinách, cukrech a tucích. Po zalití houby mlékem se ihned spouští kvasný proces. Bakterie vznikajícího kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vzniká nápoj s konzistencí lehce kyselého řidšího jogurtu. Zdravotní přínosy konzumace kefíru z Tibetské houby: – bakterie a kvasinky v kefíru vytvoří ve střevech prostředí velmi nepříznivé pro různé patogeny – doma vyrobený kefír má oproti kupovanému zhruba desetkrát více probiotických organismů – zamezuje vzniku a šíření hnilobných procesů... Read more →

Dnes velmi populární Matcha tea, proč je tak oblíbený?

Matcha tea je dnes velmi oblíbeným čajem. Odkud pochází, jak se liší od jiných zelených čajů a čím nám je prospěšný? Na to se dnes společně podíváme. Matcha tea je nejstarší odrůdou zastiňovaných zelených čajů, po té je mleta na žulových kamenech na jemný prášek. Dnes se matcha používá nejen jako čaj, ale i jako surovina do potravin a pochutin s příchutí zeleného čaje – nápoje, zmrzliny, latté nebo třeba čokolády s příchutí matcha. Existuje i nemálo receptů na použití matcha při přípravě zdraví prospěšných jídel. Podle Japonské literatury bylo původní využití zeleného čaje jako léčebného elixíru při léčbě otoků,... Read more →

Stravovací návyky

Teorie založena hlavně na tom, co jíte a ne na tom, kolik toho jíte. Pravdou ale je, že jediným důvodem proč člověk přibírá nebo hubne je množství přijaté energie. Proto by na Vašem jídelníčku měla být jen taková jídla, která odpovídají tomuto požadavku. Způsob stravování vedoucí ke štíhlé postavě je mnohem komplexnější, není to jen o tom, co jíst a čemu se vyhnout. Ale když už konečně zhubnete, půjde potom i o to, jak si váhu udržet! Vždyť zhubnout můžete i po dietě ze samé zmrzliny a párků, pokud Váš celkový denní příjem nebude vyšší naž 1200 kcal. Na druhé... Read more →

Krabičková dieta

Jak se hubne s krabičkovou dietou? Snad každý z nás už slyšel o krabičkové dietě, díky níž se povedlo více či méně zhubnout mnoha celebritám, manažerům a možná v Vašim známým. Krabičková dieta je velmí jedoduchá, stačí prostě jíst pouze to, co Vám doručí kurýr každé ráno v krabičkách na celý den. Nemusíte přemýšlet, co a kdy jíst, ani kdy a kde to připravit. Z počátku si krabičkové diety objednávali zejména hodně vytížení lidé, manažeři, manažerky, celebrity, právníci apod. Dnes se ale tento způsob hubnutí dostává čím dál více mezi úředníky a nižší management. Nejčastějšími klienty jsou lidé ve věku... Read more →

Pitný režim

Proč a kolik pít? Proč a kolik pít je často diskutovaným a velmi často, většinou lidí, ne zcela dodržovaným tématem. Začneme ptázkou proč? Dostatek tekutin urychluje metabolismus, odplavuje odpadní látky z těla a dodává pocit sytosti a tím nám pomáhá udržovat naši váhu pod kontrolou. Read more →