Fit tvaroháč

Fit tvaroháč

Tento lehký osvěžující dortík vykouzlíme za pár minut bez pečení z následujících ingrediencí:

400 g býlí jogurt 1,5 – 2,5 % tuku,

250 g tvarohy plnotučné (pokud chceme použít polo nebo nízkotučný, musíme zaměnit jogurt za tučný, jinak nám dort neztuhne),

javorový nebo jiný sirup na oslazení,

broskvový kompot nakrájený na kostičky (nebo ovoce dle vlastního výběru),

2 sáčky želatiny na ztužení krémů (př. dr. Oetker – jemně mletá želatina na ztužení krémů)

V hluboké míse si metlou dobře vyšleháme do hladkého krému tvarohy, jogurt a javorový sirup. Do hrnce vysypeme sáčky želatiny a necháme ji 10 minut nabobtnat (postupujeme podle návodu na dané želatině). Než želatina nabobtná, připravíme si dortovou formu, kterou můžeme vyložit potravinovou folií, což není podmínkou. Na folii poklademe námi zvolené ovoce a pokud dort budou konzumovat i děti nebo milovníci sladších pokrmů, můžeme přidat i pár dětských piškotů (v případě potřeby bezlepkových).

Když je želatina nabobtnalá, tak ji, za stálého míchání zahřejeme, až do jejího úplného rozpuštění (nesmí se vařit) a okamžitě do ní vmícháme nejdříve dvě lžíce připraveného  krému, a pak hned celý zbytek.  Jakmile  máme želatinu s krémem dobře promíchanou, rychle ji přelejeme do připravené dortové formy. Pro lepší vzhled dortíku, můžeme ještě navrch přidat opět kousky připraveného ovoce.

Od okamžiku, kdy začneme pracovat z želatinou, musíme postupovat poměrně rychle, než začne želatina tuhnout a výsledný dort pak bude nepěkně hrbolatý.

Máme hotovo a teď již jen nechat dortovou formu v chladu, ztuhnutí netrvá déle než hodinu, ale aby byl dort vychlazený a osvěžující, je lépe nechat v chladničce přes noc.