Křížaly z jablíček

Křížaly z jablíček

Jeden z mých oblíbených mlsů jsou jablečné křížaly. Křížaly jsou sušená jablka. Normálně je prodávají a mamka nám je občas kupuje. Když je dlouho nekoupí nebo na ně zapomene, tak si je jednoduše uděláme i doma. Příprava je rychlá a jednoduchá, ale než si na křížalách pochutnáme docela potrvá.

Na přípravu jablečných křížal, potřebujeme jenom omytá  a osušená jablka. Z jablek vykrájíme středy a nakrájíme je. Pokud chceme křížaly spíše gumové (žvýkací) krájíme plátky asi půl centimetru silné. Pokud chceme křížaly spíše křupavé, nakrájíme plátky tenčí.

Nakrájená jablíčka vyrovnáme na pečící papír na plech, tak aby se nepřekrývala a necháme schnout, buď volně na vzduchu asi dva dny nebo několik hodin v troubě asi na 50 stupňů. Kdo má sušičku na ovoce, tak jablíčka usuší v ní.

Po dobu sušení jablíčka občas pootáčíme, aby schla ze všech stran.