Kurkuma

Kurkuma

Kurkumu zná většinu z nás, jako zlatý prášek. Ve své čerstvé podobě je kurkuma kořenem Indického šafránu, který má oranžovo zlaté zabarvení. Kurkuma je stejně jako zázvor nebo česnek známá již od pradávna a hojně ji jako lék využívá ajurvéda. Pochází z jižní Asie, největším producentem kurkumy je Indie.

Proč bychom měli kurkumu zařazovat do jídelníčku?

  • je silným antioxidantem
  • působí protizánětlivě
  • posiluje imunitu
  • podporuje správnou funkci jater
  • snižuje cholesterol
  • narovnává trávící obtíže
  • zmírňuje nadýmání
  • pomáhá odbourávat závislost na alkoholu a cukru
  • má protirakovinné účinky
  • významně podporuje činnost mozku, zejména u starších lidí

Kurkumu je vhodné kombinovat se zázvorem, se skořicí a její účinek zesiluje i špetka černého pepře.

Jak a v jaké podobě můžeme kurkumu konzumovat:

  • čerstvou v podobě kořene
  • sušenou, rozdrcenou na prášek
  • jako součást kari koření (směs kurkumy, pepře, chilli, kardamomu, koriandru a skořice)
  • jako součást hotových pokrmů a nápojů, jako každodenní prevenci zdravotních potíží

Kurkuma se přidává do polévek, do omáček, výborně chutná v rýži, těstovinách, na masa i ryby. Je vhodná o k nakládání masa nebo třeba jako horký nápoj. Kurkuma je součástí většiny indických jídel jako třeba masového nebo zeleninového kari.

Dále se kurkuma využívá díky barevnému kurkuminu jako velmi kvalitní a trvanlivé barvivo, což potvrdí každý, kdo si s kurkumou někdy umazal tričko nebo třeba kuchyňskou linku. Díky svým vlastnostem má kurkuma i konzervační vlastnosti.

 

Kombinace rýže a kurkumy je opravdu velmi chutná. Zlatou rýži si vykouzlíte, když při vaření rýže prostě přidáte lžičku sušené kurkumy. Na jemnosti pokrmu získáte, když těsně před ovařením do rýže přidáte lžičku másla a rýži necháte ještě pár minut pod pokličkou dojít. U nás je nejoblíbenější basmati rýže s kurkumou. Hodí se jako běžná příloha nebo pouze se zeleninou a strouhaným sýrem jako velmi lehký oběd.

 

 

 

A hřejivý zázrak v podobě kurkumového čaje si uvaříme během několika minut umícháním husté pasty z 1lžičky mleté sušené kurkumy, 2 lžiček kajenského pepře (kdo nemá rád ostré dá pepře jen špetku) a trochy medu. Lžičku hotové pasty zalijeme vroucí vodou a přidáme citronovou šťávu. Zbytek hotové pasty uchováme v lednici pro další použití.