Oleje pro užití ve studené kuchyni

Oleje pro užití ve studené kuchyni

Bez olejů se v naší kuchyni neobejdeme a jistě už všichni tušíme, že se od sebe liší nejen svoji vůní, chutí, barvou ale i vhodností použití ve studené či teplé kuchyni.

Z výživového hlediska jsou pro nás oleje velmi důležité díky obsahu energie a cenných látek, proto není vhodné je ve stravě vynechávat či omezovat. Je však třeba vědět, které oleje  jsou vhodné do salátů či hotových pokrmů a které na vaření, pečení nebo smažení.

Dnes se podíváme na oleje vhodné pro užití ve studené kuchyni, kde jsou nejvhodnější oleje za studena lisované a z nich nejlepší ty extra panenské. Jsou to oleje bez jakékoliv chemické rafinace, díky čemuž si uchovávají nejen všechny esenciální kyseliny, vitamíny i minerální látky ale i charakteristickou vůni i chuť původní plodiny.

Řepkový olej za studena lisovaný je výborný pro domácí přípravu zdravé verze tatarky či majonézy.  Obsahuje široké spektrum vitamínů, omaga 3 a 6 mastné kyselin.

TIP: Recept na domácí majonézu

Ingredience: celé vejce, 150 ml oleje PL polotučné hořčice, špetka soli, špetka mletého pepře, PL octa, malá lžička cukru. Všechny ingredience v pokojové teplotě.

Budeme potřebovat tyčový mixer a úzkou nádobu. Na dno nádoby dáme všechny ingredience kromě oleje, na ingredience postavíme tyčový mixer a po té až na mixer přilijeme připravený olej.  Spustíme mixer, který držíme u dna nádoby. Jakmile se nám ze spodu nádoby tvoří hustá emulze, velmi pomalu vytahujeme mixer směrem vzhůru. Postupně se tak celý obsah nádoby promění v hustou krémovou emulzi. Celý proces trvá cca minutu. Pro docílení husté a krásně krémové majonézy nesmíme celý proces uspěchat.

Dýňový olej lisovaný  za studena ze semen dýní je svými účinky považován za elixír zdraví a  mládí. Je velmi tmavé barvy s výraznou oříškovou chutí a hodí se tak výborně na dochucení salátů nebo pár kapek na dochucení krémových polévek a hotových pokrmů.  Dýňový olej se skvěle hodí i pro přípravu domácího pesta například z medvědího česneku.

Olivový olej za studena lisovaný je nejvíce spojován se středomořskou kuchyní. Extra panenský olej je lisovaný z čerstvých oliv pouze mechanicky při teplotě nepřesahující pětadvacet stupňů. Je nejvhodnější k přípravě salátových zálivek a dochucení hotových pokrmů. Hojné konzumaci olivového oleje je připisován nízký výskyt srdečně cévních chorob u středomořského obyvatelstva.

Lněný olej (opět za studena lisovaný) by v našem jídelníčku v přípravě studených pokrmů také neměl chybět. Čerstvě lisovaný lněný olej má velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Má oproti ostatním olejům vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které většině z nás v jídelníčku stále chybí.  Lněný olej je chuťově poměrně dost výrazný, proto si je na něj nutno zpočátku trochu zvykat. Protože se nedoporučuje ohřívání lněného oleje, je jeho použití opět nejvhodnější jako dochucení salátů a hotových pokrmů.

Sezamový olej je oproti přechozím olejům velmi jemné chuti. Nepodléhá oxidaci a má vysoký podíl antioxidantů. Je výborným pomocníkem v boji proti vysokému cholesterolu, posiluje paměť a působí jako prevence proti depresím.  Opět je vhodný do salátů, hotových pokrmů, výrobě pesta a podobně. Sezamový olej se výborně hodí k přípravě asijských pokrmů.

Náš výčet olejů je není úplný. Ze široké nabídky jsem jich vybrali pár, zejména těch které jsme si sami oblíbili a pravidelně je konzumujeme.  Nabídka kvalitních za studena lisovaných olejů je již i v našich obchodech široká a určitě stojí za zařazení do jídelníčků.