Pečeme s proteinem

Pečeme s proteinem

Na našich stránkách Vám budeme postupně představovat recepty, jejichž součástí bude i proteinový prášek. Pokrmy připravené podle těchto receptů splňují požadavky na zdravý a vyvážený jídelníček a mnohdy i požadavky fitness diety. Proteinový prášek nejen, že pokrm příjemně ochutí a lehce osladí, ale umožní nám zcela nahradit nebo výrazně omezit množství mouky a cukru běžně používaného při přípravě pokrmů. Zároveň a to je velmi důležité, výrazně zvýší výsledný podíl kvalitních bílkovin v pokrmu.

Jaký protein si nejlépe pro přípravu jídel vybrat? Pokud si chceme připravit nějaké jídlo nebo dezert, tak nám jde obvykle o výslednou chuť. Musíme si tedy vybrat protein, který nám sám o sobě chutná. Já osobně mám na pečení a přípravu pokrmů nejraději běžný syrovátkový protein a příchuť vybírám dle požadované příchuti výsledného pokrmu. Výslednou chuť pokrmu můžeme nechat na samotném proteinu nebo ji vyladit přidáním holandského kakaa, kvalitní čokolády, vanilky skořice a podobně.

Nepřeberné množství receptů s proteinem se dá najít na internetu, můžete si tedy vybrat, vyzkoušet a pokud vám bude chutnat máte vyhráno. Na našich stránkách najdete námi ozkoušené nebo vymyšlené recepty a podle našeho názoru jsou všechny velmi jednoduchá a chutné. Vždy klademe důraz na zdraví a kvalitu všech použitých surovin.

Pokud si chcete pochutnat na některém z vašich oblíbených koláčů, dezertů či jiných dobrot jen v o něco zdravější a kvalitnější podobě, budete muset trochu experimentovat. Doporučujeme začít tím, že třetinu mouky v receptu nahradíte proteinovým práškem a zároveň minimálně o třetinu snížíte množství použitého cukru. Výsledná chuť by měla být u většiny receptů k nerozeznání od původní, ale jako kvalitou a výživovou hodnotou mnohem lepší.

Pro zachování kvality proteinu po tepelné úpravě doporučuje používat kvalitní nádobí, dobu tepelné úpravy snížit na nutné minimum a teplotu pečení ideálně nastavit max. na 160 stupňů.

Naše tip:

Proteinový chiapuding

Pokud si chcete dopřát něco opravdu chutného a přitom potřebujete doplnit bílkoviny. Doporučujeme vyzkoušet proteinový puding. Na rozdíl od samotného proteinu vás v této podobě protein opravdu zasytí a navíc si pochutnáte.

Budete potřebovat:

Odměrku proteinu ideálně čokoládového, 1-2 lžičky holandského kakaa (není nutná),2 polévkové lžíce chia semínek, 2 dcl vody

Vše dobře promixujeme pomocí tyčového nebo jiného mixeru. V případě nutnosti postačí shaker. Necháme zhruba 20 minut odležet a znovu promícháme či promixujeme. Zhruba po půl hodině, když se semínka nasáknou, vše získá konzistenci hustého pudingu, máme hotovo.

Milovníci sladkého si mohou navrch dopřát trochu javorového či jiného sirupu na doslazení.

TIP: Vše si můžeme připravit již večer, dozdobit oblíbeným ovocem a máme chutnou snídani.

 

Proteinové placičky s chia semínky

Velmi lehké a chutné placičky s chia semínky si vytvoříme z následujících ingrediencí:  4 PL ovesných vloček, 2 PL kokosu, 1 PL chia semínka, 1 PL rozinek, 1 PL kokosového tuku, 1 odměrky vanilkového proteinem, 2 dcl vody nebo mléka, na doslazení javorový sirup.

Všechny ingredience smícháme a vytvoříme z nich těsto, které necháme minimálně hodinu odležet. Zpočátku je těsto řídké, ale postupně samo zhoustne. Jakmile má těsto konzistenci kaše, pečeme z něj na pánvičce nebo lívanečníku vytřeném kokosovým tukem placičky. Při obracení je třeba opatrnosti, placičky jsou velmi křehké.

Kdo má rád sladké, tak si může před konzumací přidat trochu javorového sirupu nebo sušeného ovoce.

TIP: placičky jsou chutné teplé i studené. Těsto na ně si můžeme nachystat již večer do ledničky a ráno z něj udělat čerstvé placičky.

Takto připravená svačina nám zcela jistě zajistí dostatek kvalitních bílkovin, přiměřené množství sacharidů, dostatek antioxidantů, vitamínů, minerálů i omega 3 mastných kyselin.

 

Vláčný proteinový makovec

Velmi chutný vláčný makovec plný vápníku, kvalitního proteinu a zdravého tuku si zvládne upéct opravdu každý. Jeho příprava je velmi jednoduchá.

Budeme potřebovat: 4 vejce, 200 g mletého máku, 250 g měkkého tvarohu, 4 polévkové lžíce proteinu (2 odměry), 2 lžičky skořice, 2 polévkové lžíce medu, 3 velká jablka (hrušek)

Ve velké míse lehce vyšleháme metlou celá vejce s medem. Přidáme mák, skořici, protein a vytvoříme hladké těsto. Na hrubém struhadle si nastrouháme omytá jablka včetně slupek a vmícháme je do připraveného těsta.