Hlavní jídla

Hovězí s mrkví

K tomuto pokrmu budeme potřebovat: cibuli – množství zhruba poloviční oproti množství masa mrkev- množství opět zhruba poloviční oproti množství masa libové hovězí plátky 5 polévkových lžic řepkového oleje sůl, červenou papriku My při úpravě hovězího masa obvykle používáme tlakový hrnec, ušetříme čas a máme skoro jistotu, že maso bude opravdu měkké. Na oleji si zlehka orestujeme pokrájenou cibuli, po té na ni položíme plátky masa, které necháme zatáhnout. Po té vše podlijeme vroucí, přidáme zhruba polévkovou lžíci červené papriky a hrnec zavřeme a necháme pod tlakem vařit minimálně hodinu. Doba vaření se odvíjí od stáří a kvality masa, které... Číst dále →

Květákový koláč

Máte rádi květák a podoba květákového mozečku, ala školní jídelna vám chutě nedělá? Máme tu pro Vás výbornou alternativu…květákový koláč. Budeme potřebovat: jednu hlavu květáku (předem uvaříme), dvě střední cibule, 5 vajec, 200 g eidamu 30%, řepkový olej, sůl pepř Na hluboké pánvičce si na řepkovém oleji orestujeme drobně pokrájenou cibulku, po té přidáme nadrobno nakrájený vařený květák, osolíme, opepříme, přidáme celá vejce a vše společně prohřejeme. Nemusíme čekat na úplné ztuhnutí vajec, protože budeme vše ještě zapékat. Po té vše přendáme do dortové formy nebo zapékací misky, na vrch přidáme nastrouhaný eidam a dáme do předem vyhřáté trouby na... Číst dále →

Květákové muffinky

Máte rádi květák a podoba květákového mozečku, ala školní jídelna vám chutě nedělá? Máme tu pro Vás výbornou alternativu…květákové muffinky. Budeme potřebovat:  jednu hlavu květáku (předem uvaříme), dvě střední cibule, 5 vajec, 200 g eidamu 30%, řepkový olej, sůl pepř Na hluboké pánvičce si na řepkovém oleji orestujeme drobně pokrájenou cibulku, po té přidáme nadrobno nakrájený vařený květák, osolíme, opepříme, přidáme celá vejce a vše společně prohřejeme. Nemusíme čekat na úplné ztuhnutí vajec, protože budeme vše ještě zapékat. Po té plníme připravenou směsí muffinkové formičky, na vrch přidáme nastrouhaný eidam a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů cca na 15- 20 minut –... Číst dále →

Hovězí maso s kurkumou a bílou fazolí

Velmi nenápadný a velmi chutný, lehce pikantní, pokrm si vykouzlíme v jedné pánvi za pár minut. Na dvě porce budeme potřebovat: 2 střední cibule, 350 g mletého hovězího masa, 2 větší stroužky česneku, 1 konzervu bílých fazolí v rajčatovém protlaku, sůl, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 1/4 kajenského pepře, 2 polévkové lžíce řepkového oleje Hlubokou pávem vylijeme řepkovým olejem, na kterém velmi krátce orestujeme pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, osolíme a přidáme veškeré koření.  Za občasného míchání maso dobře orestujeme. Jakmile je maso hotové, přidáme prolisovaný česnek a celou konzervu bílých fazolí v rajčatové omáčce. Vše ještě společně důkladně prohřejeme a pokrm máme hotový.... Číst dále →

Krůtí koule se zázvorem

Na krůtí koule se zázvorem budeme potřebovat: 1 kg mletého krůtího masa 2 větší cibule 4 stroužky česneku 3 cm kořene čerstvého zázvoru 4 vejce lžička soli  a lžička pepře   Mleté maso dáme do větší mísy, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný nebo prolisovaným česnek, nastrouhaný kořen zázvoru, sůl, pepř a celá vejce. Vše dobře propracujeme a ze  vzniklé hmoty tvoříme koule, které pokládáme na pečící papír na plech. Pečeme na 180 stupňů 20-25 minut.   Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší. Číst dále →

Špenátová amoleta

Na Špenátovou amoletu budeme potřebovat následující ingredience: 150 g listového špenátu – může být i mražený nebo čerstvý 1 střední cibule 3 stroužky česneku špetka soli špetka pepře 2 polévkové lžíce řepkového oleje 6 celých vajec (množství vajec, případně bílků si upravíme podle svých potřeb bílkovin) Postup: Nadrobno nakrájenou cibuli zlehka orestujeme na pánvičce na trošce řepkového oleje. Po té přidáme špenát, který necháme prohřát a zlehka podusit. Osolíme opepříme a přidáme stroužky česneku, které předem pokrájíme na jemné plátky. Vše promícháme a na pánvičce upravíme tak, aby byl rovnoměrně rozprostřený po pánvičče. Mezi tím si v míse vidličkou rozšleháme... Číst dále →

Krůtí nudličky se zeleninou

Velmi jednoduchou a chutnou večeří jsou krůtí  nudličky se zeleninou. Budeme potřebovat: – krůtí prsa nakrájená na nudličky – pórek, kapii, pár cherry rajčátek, bílou papriku – řepkový olej, sůl, maďarské koření od Grešíka (nebo jiné dle chuti)   Na vyhřátou pánvičku dáme asi 2 lžíce řepkového oleje. Na něm zlehka orestujeme kousky masa. Když se maso ze všech stran zatáhne, přidáme pokrájenou veškerou zeleninu, kromě rajčátek a společně restujeme asi 6-8 minut, po té přidáme i rajčata a restujeme ještě asi 2 minuty. Lehce osolíme a okořeníme a jídlo máme hotové. Podáváme buď samotné nebo třeba s rýží….. Dobrou... Číst dále →

Cuketové nudle na pórku a kuřecí prsa

Omrzela již Vás otřepaná kombinace maso (bílkovina) + zelenina, která je nejčastěji doporučována jako večeře vhodná pro dosažení nebo udržení štíhlé postavy? Přinášíme Vám jednoduchý nápad, jak si zeleninu (zde konkrétně cuketu) upravit trochu jinak, aby Vás neomrzela. Během pár minutek si vytvoříme chuťově naprosto luxusní cuketové nudle, tentokrát na pórku a k nim si dáme třeba kuřecí prsa. Budeme potřebovat následující ingredience: – kuřecí prsa 120 – 200 gramů podle Vaší velikosti porce – 10 cm pórku pokrájeného na kolečka – cca půlku malé cukety na jednu porci, nastrouháme podélně na struhadle nebo je naškrábeme na škrabce na zeleninu... Číst dále →

Mrkvovo-bramborové medajlonky

Rychlé, chutné a finančně nenáročné jídlo pro děti i dospělé jsou naše mrkvovo-bramborové medailonky. Budeme potřebovat: 0,5 kg brambor vařených ve slupce 3 omyté a oškrabané střední mrkve 3 vejce trochu řepkového oleje a případně trochu soli Vařené vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle, k tomu nastrouháme mrkve na hrubším struhadle a přidáme tři celá vejce. Kdo potřebuje lehce osolí. Pokud chceme solit co nejméně, v tomto okamžiku sůl vynechá a dosolí si až hotový pokrm. Strouhané brambory, mrkev a vejce dobře promícháme vařečkou nebo prohněteme rukou. Po té lžící tvoříme placičky, které zlehka opékáme z obou stran na pánvi... Číst dále →

Žampionové rizoto s vejci

Velmi chutné rizoto ze žampionů s vejci si připravíme z následujících ingrediencí: 10 žampionů nakrájených na plátky 200 g rýže 6 vajec 1 střední cibule kmín lžíce řepkového oleje Na pánvičce orestujeme na lžíci oleje cibulku se žampiony, lehce osolíme a přidáme kmín. Vedle v hrnci si uvaříme rýži a na druhé pánvičce umícháme vejce na míchačku. Když máme vše připravené, pouze dohromady lehce zamícháme, aby se míchaná vejce zůstala ve větších kusech. Pokud je třeba lehce dosolíme…..dobrou chuť Číst dále →

Zeleninová amoleta

Velmi rychlou a lehkou večeři vhodnou jak při období redukce hmotnosti tak při udržení štíhlé postavy si vytvoříme následujícím způsobem. Na kvalitní pánvičce na lžící řepkového oleje krátce orestujeme zeleninu dle vlastní chuti (na našem obrázku je použitá mražená Mochovská zelenina). Lehce okořeníme nebo přidáme pokrájenou čerstvou petržel a zalejeme rozšlehaným vajíčkem (2-3 na porci), pánvičku přiklopíme a necháme vejce ztuhnout. Ke konci můžeme na chvilku otočit. Večeře je hotová za pár minut… Dobrou chuť ….. Číst dále →

Květákové placičky se Šmakounem

Na velmi chutné květákové placičky plné kvalitních bílkovin budeme potřebovat: 1 střední uvařený na drobno nakrájený květák 1 balíček na jemno nastrouhaného přírodního šmakouna 3 celá vejce sůl a pikantní červenou papriku   Všechny ingredience dobře smícháme. Ze vzniklé hmoty tvoříme pomocí dvou polévkových lžic placičky, které klademe přímo na pánev s trochou řepkového oleje. Po chviličce otáčíme a za další chviličku už máme hotovo….   Dobrá chuť Číst dále →

Brokolicové miniplacičky

Velmi chutné brokolicové placičky plné kvalitních bílkovin si rychle vykouzlíme doma pomocí přírodního Šmakouna, vajec a brokolice. Do vroucí vody nakrájíme jednu hlavičku brokolice (nebo vsypeme jeden sáček mražené brokolice), vodu lehce osolíme a přidáme lžičku cukru. Brokolici povaříme zhruba 5 minut a vodu z ní slijeme. Když brokolice vychladne nakrájíme ji na malé kousky, přistrouháme k ní 200g (jedno celé balení) Šmakouna přírodního  (kdo má rád může zaměnit za Mexického či Hlívového), přidáme 3 celá vejce, osolíme a přidáme koření dle vlastní chuti. Nám se na ochutnávce osvědčilo koření BerBer s himalájskou solí. Dobře promícháme a pomocí dvou velkých... Číst dále →

Špenátové “velkovaření”

A je tu zase jedna megarychlá večeře pro milovníky špenátu, nebo pro ty z nás, kteří se snaží večeřet bez sacharidů. Amoletu vytvoříme pouze z vajec, která vyšleháme, lehce osolíme a na panvičce uděláme placku z obou stran …pak jen naplníme špenátem, který připravíme pouze se zpěněnou cibulkou a trochou česneku a soli. Číst dále →

Cuketové “bramboráčky”

Cuketove placicky s vůní bramboráčků vykouzlíme podobně jako běžné bramboráčky s několika úpravami. Nastrouháme cuketu, přidáme vejce a ovesné vločky na zahuštění, sůl, česnek a koření jako na běžné bramboráky …. kvalitní pánev vytřeme trochou řepkového oleje a uděláme na ní placičky (dají se udělat i nasucho na pečícím papíru v troubě, ale nám chutnají více na pánvičce s trochou tuku, kterého se nebojíme .-) A na světě je velká dobrota a nápad od našich přátel Markéty a Míry Číst dále →

Mexické brambory s červenou řepou

Rychlý oběd pro jednu osobu připravíme následujícím způsobem. Nakrájíme pórek cca deset cm natě, jednu větší bramboru vařenou ve slupce, jednu menší uvařenou červenou řepu, jeden plátek přírodního a jeden plátek mexického šmakouna a vše společně orestujeme. Kořenit ani solit není třeba, vzhledem k přítomnosti mexiko šmakouna. Celé vaření trvá max 10 minut. Dobrou chuť k obědu vhodnému k udržení štíhlé linie…. Číst dále →

Štíhlé nudle se sýrem a zeleninou

Štíhlé nudle tentokrát se sýrem. … postupujeme následujícím způsobem…orestujeme zeleninu dle vlastního výběru, přidáme šmakouní nudle a ještě chvilku restujeme,  pro změnu nakonec přidáme eidam a necháme rozpustit. Kořeníme dle vlastní chuti. Jedna porce je půl balení nudli, cca 5 dkg eidamu. Dobrou chuť… Číst dále →

Restovaný šmakoun

Velmi rychlou večeři plnou kvalitních bílkovin si vytvoříme za pět minut pouhým orestováním Vámi zvolené příchuti šmakouna, pro pestrost mlžeme přidat jedno vejce a zeleninu dle chuti. Vše orestujeme na lžíci řepkového oleje, lehce osolíme a okořeníme oblíbeným kořením a podáváme. Číst dále →

Štíhlé nudle se špenátem

Další velmi rychlé a chutné jídlo z našich oblíbených štíhlých nudlí připravíme následujícím způsobem. Na pánev zpěníme na trošce řepkového oleje pokrájenou cibulku, přidáme lístky čerstvého baby špenátu (pokud není zrovna k dispozici můžeme použít i listový mražený), přidáme šmakouní nudle a společně prohřejeme, dle chuti přisolíme a nakonec přidáme stroužek utřeného česneku.     Číst dále →

Celozrnné špagety s kuřecím či krůtím masem

Celozrnné špagety s kuřecím či krůtím masem na jarní cibulce. Do wook pánve dáme lžíci řepkového oleje a na něm společně orestujeme jarní cibulku s kuřecím masem, když je maso hotové přidáme cherry rajčátka a grilovací koření od Grešíka. Minutku ještě restujeme a podáváme s Vámi zvolenou přílohou. Přejeme Vám dobrou chuť k rychlému obědu …. Číst dále →

Vepřová kýta na hořčici

Máte rádi vepřové a bojíte se, že si ho v dietě nebudete moct dovolit, opak je pravdou. Když zvolíte například libovou kýtu a zkusíte náš recept, můžete si i v době hubnutí či udržování zdravého životního stylu vepřové dopřát. Číst dále →

Štíhlé nudle se šunkou

Opět štíhlé nudle tentokrát se šunkou. Nakrájíme pórek, cca 100g šunky, společně orestujeme na řepkovém oleji. Přidáme štíhlé šmakouní nudle a ještě společně orestujeme. Lehce osolíme a opepříme. Dobrou chuť k ideální večeři v době úpravy nebo udržení hmotnosti Pozn.: Šmakoun je velmi kvalitní bílkovina určená jak k přímé spotřebě tak k tepelné úpravě. Neobsahuje téměř žádný tuk a je proto vhodný při snižování nebo udržení váhy.   Číst dále →

Kuře na zelenině se smetanou

Kuře na zelenině se smetanou a šťouchaným bramborem. Nakrájíme 5 velkých mrkví a 1 ceký pórek. Dáme do pekáče společně s kuřecim masem, podlijeme vodou a pečeme přiklopené asi hodinu. Odklopíme a polejeme smetanou o vámi zvolené tučnosti (my tam máme 12%). Krátce ještě pečeme. Lehce osolíme a podáváme se šťouchaným bramborem. Dobrou chuť rodinnému obědu Číst dále →

Mexické rizoto

Mexické rizoto. Na panvi orestujeme sáček mexicke mražené zeleniny, rýži basmsti a dva plátky šmakouna mexiko. Zalijeme vroucí vodou a necháme vařit dokud rýže nezměkne. Cca 5 az 7 minut. Mezi tim orestujeme vedle zbývajici dva plátky šmakouna na kostičky do zlatova. Smicháme a osolime. Dobrou chuť k obědu… Pozn.: Šmakoun je velmi kvalitní bílkovina určená jak k přímé spotřebě tak k tepelné úpravě. Neobsahuje téměř žádný tuk a je proto vhodný při snižování nebo udržení váhy. Číst dále →

Mleté koule s lučinou

Mleté koule s lučinou. Půl kg libového mletého masa osolíme, přidáme 2 vejce, kostkou lučiny a polévkovou lžíci majoránky. Lžící vytvoříme koule, které pečeme na 170 stupňů na pečícím papíru cca dvacet minut. Ke konci můžeme otočit. Podávàme se šťouchaným bramborem nebo můžete použít jako máplň do zdravější verze hamburgrů při změně životního stylu nebo úpravě hmotnosti. Dobrou chuť Číst dále →

Krůtí rizoto

Krůtí rizoto. Na řepkovém oleji orestujeme jemně nakrájenou cibulku, na ní orestujeme kostičky masa z krůtích stehen a mražené kukuřice. Přidáme basmati rýži, zalijeme vodou a nechame vařit cca 5-7 minut. Kdo chce může nakonec vmíchat trochu másla a nechat ještě pár minut pod pokličkou. Velmi lehké a rychlé jídlo je na světě. Dobrou chuť Číst dále →

Řízky v jogurtu

Řízky naložené v jogurtu jsou neuvěřitelně křehké. Připravíte je z následujících ingrediencí: Maso dle vlastního výběru (kuřecí, krůtí) 2 vejce 2 lžíce solamylu 2 lžíce kvalitního oleje 1 malý bílý jogurt sůl, pepř, kvalitní sojová omáčka Naporcované maso naložíme nejméně na 12 hodin do směsi ze všech ingrediencí. Poté opečeme z obou stran na pánvi vytřené olejem. Podáváme s vařeným bramborem. Dobrou chuť.. Číst dále →

Kuřecí čína

Na kuřecí čínu pro dvě osoby potřebujeme: 2 kuřecí prsa (cca260 g) česnek střední cibule 1 lžička oleje 1 červená paprika 1 cuketa 3 lžíce drcených mandlí 2 lžíce kvalitní sojové omáčky chilli papričky sůl pepř Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a na oleji na pánvi orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou cibulku, česnek a chilli papričky a krátce orestujeme. Potom přidáme červenou papriku s cuketou a trochou drcených mandlí. Jemně pokapeme sojovou omáčkou. Poté další dvě minuty restujeme. Podáváme s rýží basmati. Číst dále →

Zapékaná brokolice

Do vroucí vody s lžičkou cukru a soli dáme vařit brokolici na 3-4 minuty. Vedle na pánvi zapěníme cibulku na lžičce másla a lžičce řepkového oleje. Poté přidáme na větší kousky nakrájenou uvařenou brokolici, osolíme a dle chuti opepříme či přidáme červenou papriku. Vmícháme 4 vejce. Až se vejce zatáhnou, zastrouháme 30% eidamem, pánev přiklopíme a necháme zapéct. Nebo můžeme zastrouhat v zapékací míse a dáme na 10 min do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů zapéct. Možno podávat samotné nebo s vařeným bramborem. Přejeme Vám dobrou chuť! Číst dále →

Bramborové placičky se špenátem

Levné, lehké, rychlé, dobré….bramborové placičky (nastrouháme 2 velké uvařené brambory vmícháme 4 vejce sůl a kari koření. Krátce opečteme na trošce řepkového oleje placičky). Špenát pouze s cibulkou ochucen česnekem a lehce osolen. Můžeme pojmout jako lehké hlavní jídlo nebo přidat plátek masa. Číst dále →