Ostatní recepty

Tuto domácí FIT paštiku vymyslel a vytvořil náš klient a kamarád Míra Beránek. Je opravdu lahodná a vzhledem k jejímu složení se jí opravdu nemusíme bát zařadit do jídelníčku. Budeme potřebovat: cibuli kuřecí játra trochu mléka sýr typu Lučina nebo Palouček sůl, pepř, kmín a česnek trochu řepkového oleje Na trošce oleje orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme očištěná a omytá játra a zlehka je cca dvě minuty orestujeme. Přidáme pepř, sůl, kmín a česnek, lehce podlijeme mlékem a necháme pod pokličkou dusit zhruba 5 minut. Po té odklopíme a necháme odpařit tekutinu. Pak přidáme palouček a vše dobře rozmixujeme tyčovým... Číst dále →

Kdo má rád nutellu a rád by si ji dopřál ve zdravé formě, máme tu pro něj recept na nutellu z avokáda. Nutella je nejchutnější vychlazená, takže je dobré připravit si ji pár hodin před plánovanou konzumací. Budeme potřebovat: 2 zralé banány, jedno zralé avokádo, 2-3 lžíce holandského kakaa U zralosti avokáda i banánů v tomto případě platí, čím zralejší, tím lepší. Vydlabeme dužinu z avokáda a nakrájíme na kousky oloupané banány, vše společně rozmixujeme v menším mixeru nebo pomocí tyčového mixeru. Nakonec přidáme holandské kakao a ještě společně promixujeme. Jakmile máme hmotu hladkou, máme hotovo a už jen necháme vychladit. Tato... Číst dále →

Na kurkumový čaj budeme potřebovat: 1 lžičky mleté kurkumy 2 lžičky kajenského pepře 2 lžičky medu šťávu z jednoho citrónu V misce nebo skleničce dobře promíchejte kajenský pepř, kurkumu a med. Promícháním ingrediencí nám vznikne hustá pasta. Po té dáme jednu lžičku vzniklé pasty do hrnečku zalejeme horkou vodou. Přidáme citronovou šťávu dle chuti a máme zdravý a chuťově velmi zajímavý čaj připravený. Zbylou pastu můžeme uchovávat v ledničce pro přípravu dalšího čaje, je tedy možné připravit si ji ve větším množství. Tento čaj doporučujeme pít každý den pro využití všech blahodárných účinků kurkumy na naše zdraví. Kajenské koření je rovněž... Číst dále →

Zázvorový elixír vhodný jako lék i jako prevence si vyrobíme velmi snadno z následujících ingrediencí: 125 gramů nastrouhaného zázvoru 6 polévkových lžic medu šťávy z jednoho citronu 0,7  l  vodky Všechny ingredience smícháme a necháme 3 dny odležet, poté přecedíme. Vzniklý likér uchováváme v lednici. Užíváme preventivně, denně polévkovou lžíci. Vzhledem k obsahu alkoholu raději navečer. Číst dále →

Na domácí zázvorovou limonádu budeme potřebovat: 5 cm oloupaného na plátky nakrájeného kořene čerstvého zázvoru 4 lžíce  medu šťávu z jednoho citrónu   Do litru vody dáme pokrájený zázvor, přivedeme k varu a necháme asi pět minut povařit. Po té scedíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Po té přidáme med a citronovou šťávu, dobře promícháme a dáme na několik hodin vychladit do lednice.   Podáváme s ledem případně ozdobíme lístky čerstvé máty.     Číst dále →

Jestli to máte doma tak, jako my, že jeden tatarák milujete a druhý ho nemusíte, nebo prostě jen chcete zkusit něco nového dobrého a ještě zdravého, zkuste si udělat “tatarák” z avokáda. Budeme potřebovat: jedno zralé avokádo sůl, pepř, citronovou šťávu černý a světlý sezam bylinky dle chuti…bazalka, máta pečivo na topinky nebo tousty vejce na tvrdo Oloupané a vypeckované avokádo rozmačkáme vidličkou, lehce osolíme, pokapeme citronovou šťávou a opepříme. Připravíme si suché topinky nebo tousty a můžeme servírovat….. Číst dále →

Tato velmi chutná pikantní pomazánka je okoukaná od Aničky Pláničkové a musím říci, že se jí opravdu moc povedla. Postut: V hluboké pánvičce nebo v kastrolku zapěníme cibulku na trošce řepkového oleje, pak k ní přidáme 10 lžic rajského protlaku, promícháme a přidáme 200 g červené čočky. Vše zalijeme vroucí vodou a necháme zhruba 10 minut vařit, dokud není čočka měkká.  Než čočka vychladne, nastrouháme si 200 g (jedno balení) mexického šmakouna a připravíme dijonskou hořčici a sůl. Po vychladnutí čočky do ní vmícháme nastrouhaného šmakouna, půl lžičky soli a dvě lžičky dijonské hořčice. Po té vše krátce přemixujeme tyčovým... Číst dále →

Pikantní bramborové pusinky plné kvalitních bílkovin vytvoříme následujícím způsobem. Nastrouháme 400 g ve slupce uvařených brambor, k nim přistrouháme 200g přírodního Šmakouna  a přidáme 3 celá vejce, okořeníme pikantním Maďarským kořením od Grešíka. Pokud ho doma nemáte použijte koření dle chuti… Chili, pikantni paprika, drcený pepř… Lehce osolte a dobře promichejte. Na pečící papír udělejte lžící hromádky a dejte upect cca na 15-20 minut do trouby vyhřáté ma 170 stupňů. Číst dále →

Na špejle napichujeme mini mozzarellky, cherry rajčátka a čerstvou bazalku. K ochucení možno použít extra panenský olivový olej, balsamico nebo třeba bazalkové pesto. Číst dále →

Zeleninové jednohubky ladí nejen našemu oku ale i zdraví. Kombinujte kousky čerstvé zeleniny podle chuti a fatazie. Můžete použít i kvalitní olivy či kousek sýra. Vaše výtvory nám posílejte na info@fitkouc.cz nejpovedenější zveřejníme a odměníme. Číst dále →

Obložená mísa přeci nemusí být pouze z uzenin a tučných sýrů….kombinujte ovoce, sušené ovoce, ořechy, semínka a mandle. Hodí se zejména jako dopolednímu občerstvení. Své výtvory nám posílejte na info@fitkouc.cz nejhezčí uveřejníme a odměníme. Číst dále →