Polévky a saláty

Polévka z pečené dýně

Tuto lahodnou polévku si můžeme připravit buď z dýně hokaydo nebo z máslové dýně. Na dvě porce budeme potřebovat následující ingredience: Zhruba 1/4 dužiny středně velké dýně 1 větší cibuli 0,5 l vývaru nebo horké vody sůl kajenský pepř nebo chilli koření 2 polévkové lžíce oleje Do zapékací misky dáme na větší kousky pokrájenou dužinu dýně a cibuli nakrájenou na větší kusy, vše lehce polijeme olejem a dáme do předem vyhřáté trouby péct na zhruba 20 minut. Po té zalijeme zeleninu horkým vývarem (nebo vodou), přidáme sůl a koření a dáme zpět do trouby ještě na 10-12 minut. Vyndáme z... Číst dále →

Kuřecí vývar se zázvorem

Silný kuřecí vývar se zázvorem je plnohodnotným jídlem, který nás v chladných dnech nejen zasytí a prohřeje, ale díky zázvoru nám i poskytne ochranu proti chřipce a nachlazení. Budeme potřebovat: 1 celé kuře zbavené kůže Zeleninu na přípravu vývaru: cibuli, mrkev, celer, petržel, můžeme přidat i celou papriku, 2 stroužky česneku. Zeleninu pouze očistíme a omyjeme, necháme ji vcelku nebo ji pokrájíme na větší kusy. Tato zelenina je pouze k vyvaření a po té v polévce nebude. Zeleninu do vývaru: mrkev, pórek Koření: asi 3 cm kořene zázvoru, pepř celý, nové koření, lžička soli a trochu másla Do velkého hrnce... Číst dále →

Dýňová polévka se zázvorem a chilli

Na tuto lahodnou dýňovou polévku budeme potřebovat následující ingredience: Dýni hokaido 1 střední cibule Kousek kořene zázvoru 5 polévkových lžic řepkového oleje zeleninový nebo masový vývar chilli koření sůl Ve větším hrnci na řepkovém oleji necháme lehce zapěnit najemno nakrájenou cibulku s nastrouhaným kouskem zázvoru, přidáme špetku chilli koření. Jakmile začne cibulka cibulka sklovatět, přidáme na kostičky nakrájenou a oloupanou dýni. Za občasného míchání necháme ještě chvíli společně restovat, aby se dýně lehce opekla. Po té vše zalejeme připraveným vývarem nebo horkou vodou. S vývarem je polévka chutnější, ale obejdeme se i bez něj. Vše necháme pozvolna vařit asi 15... Číst dále →

Domácí hrachová polévka

Polévka je grunt a kdo ji nejí je špunt….to jsme slýchali snad všichni v dětském věku. U nás doma je jednou z velmi oblíbených rychlých polévek, polévka ze žlutého hrachu. Ač jsem vyzkoušela několik variant hrachových polévek, zabydlela se u nás nakonec nejjednodušší varianta, a to následující. Na čtyři porce budeme potřebovat: 250 g žlutého hrachu (já kupuji nejčastěji v Lidlu žlutý půlený, loupaný hrách) 6-7 hrnků nesoleného vývaru nebo vody Lžičku soli Varianty na chuťové zpestření: stroužek česneku smetana Postup: Cca 250 g (půlka balení) hrachu dobře propláchneme, dáme do hrnce a přelijeme cca 5-6 hrnky vody nebo vývaru... Číst dále →

Bramborová polévka s pohankou

Bramborovo pohankovou polévku uvaříme velmi jednoduše a rychle následujícím způsobem. Na řepkovém oleji zapěníme kostičky cibule, přidáme kousky mrkve, orestujeme, osolíme a zalijeme vroucí vodou (pokud máme použijeme připravený vývar). Přihodíme na kostičky nakrájené brambory a společně vaříme cca 10 minut, poté přisypeme pohanku a společně vaříme ještě cca 10 minut. Dobrou chuť Číst dále →

Paprikovo-rajská polévka

Na trošce řepkového oleje orestujeme cibuli, potom přidáme na kousky pokrájené bílé papriky (můžeme přidat i pár červených kapií pro výraznější chuť i barvu polévky), lehce podlijeme a necháme chviličku dusit. Když papriky zesklovatí, přidáme pokrájená rajčata (pokud již není sezona a rajčata nemají příliš dobrou chuť, můžeme použít nakládaná) a společně dusíme cca půl hodiny.  Lekce osolíme a můžeme i maličko přisladit. Buď necháme  ve vzniklé podobě nebo můžeme tyčovým mixérem rozmixovat do hladka. Můžeme použít jako polévku nebo jako omáčku. Číst dále →

Rychlá brokolicová polévka

Na přípravu rychlé brokolicové polévky potřebujeme: 1 brokolici sůl bílý pepř muškátový květ 50 g šunky pokrájené na kostičky 0,7 litru vývaru 3 dcl mléka 1 velkou bramboru hrst zelené petrželky Brokolici nakrájíme na kousky, zalijeme vývarem přidáme sůl, špetku pepře, muškátového květu , mléko a vaříme 10 minut. Zahustíme nastrouhaným bramborem a vaříme ještě cca 10 minut. Pak vše rozmixujeme dohladka. Přidáme čerstvou petrželku. TIP: Ozdobíme kopečkem kysané smetany Přejeme Vám dobré chutnání! Číst dále →

Salát z čínského zelí

Velmi rychlý salát z čínského zelí připravíme následujícím způsobem: čínské zelí pokrájíme, přidáme uvařená vejce nakrájená na čtvrtky, lehce osolíme a spojíme trochou kvalitní majonézy nebo tatarky. Číst dále →