Zázvor koření i lék

Zázvor koření i lék

Zázvor je kořenem ZÁZVORU PRAVÉHO, který se užívá téměř po celém světě již od pradávna.
Kořen zázvoru je oblíben pro svoji výraznou chuť a vůni, a zároveň je hojně vyhledáván a užíván, pro svoje léčivé účinky, jako prevence i jako lék. Zdravotní účinky zázvoru znali a hojně využívali již staří Indové a Číňané před několika tisíci let.

Zázvor obsahuje celou řadu vitamínů: A,B1,B2,C,E
minerálních látek: sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo

Na co zázvor pomáhá:

  • posiluje imunitní systém, pomáhá při nemocech dýchacích cest
  •  má antibakteriální účinky
  •  stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, pomáhá při redukci váhy
  •  prohřívá celé tělo, má relaxační účinky

Typickou pikantní zázvorovou chuť mu dává gingerol, jehož složení je hodně podobné kapsaicinu obsaženému v chilli papričkách. Právě gingerol je aktivní složkou, která dává zázvoru nejen chuť, ale i její terapeutický účinek.

Pro tuto svoji chuť je hojně využíván velmi často v indické a čínské kuchyni, ale i ostatních kuchyních po celém světě.

Podoby v jaké můžeme zázvor konzumovat:
Sušený zázvor
Čerstvý zázvor
Nakládaný zázvor – nakládá se do medu, do cukr                                                                                                                               Jako součást cukrovinek, žvýkaček, nápojů, pokrmů mnoha světových kuchyní….

Zázvor by neměli užívat děti do dvou let a dlouhodobě nemocní užívající léky, bez předchozí konzultace s ošetřujícím lékařem (diabetici apod.)

Denní dávka zázvoru by neměla ani u zdravého jedince přesáhnout 1 gram sušeného zázvoru a u čerstvého zázvoru 4 gramy. V případě předávkování se můžeme dočkat pálení žáhy, nevolnosti nebo třeba i zvracení a průjmu.

Receptů na lahodných pokrmů nápojů se zázvorem je celá řada. A pár našich oblíbených přidáváme i sem.

 

Zázvorový elixír vhodný jako lék i jako prevence si vyrobíme velmi snadno z následujících ingrediencí:

125 gramů nastrouhaného zázvoru

6 polévkových lžic medu

šťávy z jednoho citronu

0,7  l  vodky

Všechny ingredience smícháme a necháme 3 dny odležet, poté přecedíme. Vzniklý likér uchováváme v lednici. Užíváme preventivně, denně polévkovou lžíci. Vzhledem k obsahu alkoholu raději navečer.

 

Na domácí zázvorovou limonádu budeme potřebovat:

5 cm oloupaného na plátky nakrájeného kořene čerstvého zázvoru

4 lžíce  medu

šťávu z jednoho citrónu

Do litru vody dáme pokrájený zázvor, přivedeme k varu a necháme asi pět minut povařit. Po té scedíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Po té přidáme med a citronovou šťávu, dobře promícháme a dáme na několik hodin vychladit do lednice.

Podáváme s ledem případně ozdobíme lístky čerstvé máty.