Dnes velmi populární Matcha tea, proč je tak oblíbený?

Dnes velmi populární Matcha tea, proč je tak oblíbený?

Matcha tea je dnes velmi oblíbeným čajem. Odkud pochází, jak se liší od jiných zelených čajů a čím nám je prospěšný? Na to se dnes společně podíváme.

Matcha tea je nejstarší odrůdou zastiňovaných zelených čajů, po té je mleta na žulových kamenech na jemný prášek. Dnes se matcha používá nejen jako čaj, ale i jako surovina do potravin a pochutin s příchutí zeleného čaje – nápoje, zmrzliny, latté nebo třeba čokolády s příchutí matcha. Existuje i nemálo receptů na použití matcha při přípravě zdraví prospěšných jídel.

Podle Japonské literatury bylo původní využití zeleného čaje jako léčebného elixíru při léčbě otoků, horečky a dále jako čaj s celkovými blahodárnými účinky. Později se pití zeleného čaje v Japonsku rozšířilo i jako nápoj pro podporu relaxace uvedení těla do klidu a harmonie.

Čaj je pěstován specifickým způsobem, při němž jsou několik týdnů před sklizní plantáže čaje z 90% zastíněny. čímž čaj zareaguje na nedostatek světla zvýšenou tvorbou vlastního chlorofylu v listech.
Po té je čaj ručně sbírán, spařen a sušen. Usušené listy jsou pak skladovány v mrazu, což zajišťuje jejich dlouhodobou kvalitu. Takto zpracované listy se melou na žulových kamenech, přičemž je každý výrobní krok pečlivě kontrolován.

V čem je matcha tea jiný oproti běžným zeleným čajům? Běžné zelené čaje se louhují v horké vodě a po té se listy čaje vyhazují, zatímco listy matcha čaje se našlehají ve vlažné vodě a konzumují se přímo. Přímou konzumací listů čaje dostáváme do těla v podstatně větší míře antioxidanty, vitamíny a minerály než je tomu u běžných louhovaných čajů.

Účinky matcha tea:
– zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi
– dodává nám vzpruhu a energii, kterou cítíme až šest hodin
– zlepšuje paměť i soustředění
– snižuje cholesterol v krvi
– vyrovnává hladinu cukru v krvi
– pomáhá postupně optimalizovat tělesnou hmotnost