Zázrak jménem Česnek

Zázrak jménem Česnek

Česnek je trvalá rostlina s původem ze střední Asie. Obsahuje mnoho tělu prospěšných látek jako vázanou silici, sloučeninu aliin, vitamíny A (v listech česneku), B1, B2, C, mnoho minerálních látek, dále látky na principu inzulínu, peptidy, flavonoidy, polysacharidy, selen či jód.

Blahodárné účinky: dezinfekční, protizánětlivé, antimykotické, antiparazitní, antioxidační a v neposlední řadě posilující.

Česnek pomáhá:

  • zvyšuje odolnost organismu – bojuje proti virům, bakteriím, plísním a parazitům * posiluje imunitu * bojuje s nachlazením, onemocněním dýchacích cest, zahleněním a astmatem, umožňuje lepší odkašlávání
  • ničí angíny, bolest v krku a eliminuje zvětšené mízní uzliny
  • z těla odstraňuje parazity, roupy, škrkavky * normalizuje vysoký i nízký krevní tlak * snižuje cholesterol – snižuje tak riziko aterosklerózy (díky novému objevu vědci zjistili, že česnek obsahuje látky, které červené krvinky přeměňují na sirovodík a ten uvolňuje cévy a zvyšuje prokrvení tkáněmi)
  •  snižuje srážlivost krevních destiček * snižuje hladinu glykémie – krevního cukru
  • dezinfikuje trávicí systém (ničí Helicobactera pylori, který způsobuje žaludeční vředy
  •  udržuje bakteriální rovnováhu v trávicím traktu * působí jako přírodní antibiotikum – POZOR! Na česnek si nevytváříme rezistenci jako u antibiotik! * snižuje rakovinná onemocnění (žaludku, tlustého střeva, prsou, prostaty)
  • rozmačkaný česnek pomáhá v boji s bradavicemi nebo hmyzím štípnutím
  • má dobrý vliv na potenci

Nevýhody česneku:

  • jeho velkou nevýhodou je pro mnohé z nás jeho charakteristický zápach, který je cítit z dechu, moče a stolice až do té doby než ho vyloučíme stolicí
  • dalším negativem je jeho obtížná stravitelnost (zvláště pak v syrovém stavu) * někomu z nás může česnek způsobovat trávicí obtíže formou pálení žáhy nebo podráždění žaludku

Formy česneku:

1. SYROVÝ ČESNEK – je nejúčinnější, látky nejsou ztraceny

2. VAŘENÝ ČESNEK – vařením se bohužel některé prospěšné látky vytrácejí

3. ČESNEKOVÝ OLEJ – vhodný k potírání

4. ČESNEKOVÉ TABLETY nebo OLEJOVÉ ŽELATINOVÉ KAPSLE – mnoho lidí má problém konzumovat česnek v čerstvém stavu a proto jsou tyto kapsle zcela ideální

Česnekem se lze i předávkovat, ale neznamená to nějaké riziko. Většinou při předávkování dochází k poklesu tlaku, plynatosti, poruše trávení a průjmu.

Česnek je svými účinky srovnatelný s účinky antibiotik. Dnešní doba je mimo jiné specifická tím, že se používají antibiotika ve zvýšené míře a to mnohdy zbytečně. Důvodem je na jedné straně pohodlnost lidí a na druhé straně i neznalost toho, že existují i jiná a rovněž účinná léčiva přírodního původu. Přehnané používání antibiotik vede ke vzniku kmenu bakterií, které jsou velmi odolné jakýmkoliv farmaceutickým antibiotikům.

Právě česnek má velmi silný antibakteriální účinek a z něj doma vyrobený sirup nám velmi dobře poslouží jak při léčbě infekčního onemocnění jak jako jeho účinná prevence.

K přípravě česnekového sirupu budeme potřebovat: 2 stroužků českého česneku, 200 ml jablečného octa, 200 ml medu

Česnek prolisujeme a dobře rozmixujeme s jablečným octem a medem. Sirup uložíme ve sklenění nádobě do ledničky a každý den minimálně jednou dobře promícháme. Po 5 dnech je sirup připraven k užívání. Sirup užíváme denně jako prevenci nebo při již vzniklém onemocnění. 2 čajové lžičky sirupu rozmícháme ve sklence vody nebo vlažného čaje.

Účinky česnekového sirupu:

  • podpora imunitního systému
  • má příznivý vliv na snižování krevního tlaku
  • rovná hladinu krevního cholesterolu
  • dokáže účinně snižovat příznaky artritidy a dny

Důležité upozornění: léčivé účinky česneku mají odrůdy ČESKÉHO česneku. Sledujme tedy pečlivě odkud česnek, který kupujeme pochází. Kromě etikety si vždy prohlédněme česnek samotný. Český česnek obvykle není sněhově býlí, nemá stroužky pravidelného tvaru a velikosti.