Zázrak jménem skořice

Zázrak jménem skořice

Skořice je, díky své chuti a vůni, oblíbenou přísadou mnoha pokrmů na celém světě.  Některé pokrmy si bez chuti a vůně skořice neumíme ani představit. Co takový jablečný závin, různé druhy kaše posypané skořicí nebo třeba na vánoce tak oblíbené svařené víno. Všichni víme o čem je řeč. Ale právě proto se dnes nebudeme bavit o tom, jak skořice chutná a jaké všechny pokrmy nebo nápoje s ní známe a máme rádi, ale podíváme se na skořicí z hlediska jejich zdravotních přínosů.

Pokud od skořice očekáváme to nejlepší, musíme si tu nejlepší skořici koupit. Nejlepší chuť, vůni i zdravotní účinky má totiž pravá Cejlonská skořice.  Je jemná s velmi čistou chutí  a vůní, bez stop hořkosti.

U nás nejprodávanější a tudíž nejlevnější a snadno dostupná je skořice Indonéská, ta má výraznou skořicovou chuť, která je ve větším množství nahořklá. Ve vyšších dávkách může být díky obsahu kumarinu zdraví škodlivá. Okrajově se u nás můžeme setkat v asijských obchodech i se skořicí Čínskou.

Vraťme se tedy ke skořici Cejlonské, které je z hlediska zdraví pro nás zajímavá zejména díky svým účinkům na naše trávení, které zlepšuje, podporuje chuť k jídlu, působí velmi pozitivně proti nadýmání a průjmům. Díky svým účinkům na trávící trakt podporuje hubnutí.

Skořice působí velmi blahodárně i na naši cévní soustavu jako prevence trombózy. Při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a má velmi příznivé účinky na krevní cukr.

V neposlední řadě skořice podporuje mozkovou činnost a je tak dobrým pomocníkem v prevenci proti Alzheimerově chorobě.

TIP:

Jemný skořicový nápoj. Celou pravou cejlonskou skořici zalijeme vlažnou vodou a necháme alespoň 24 hodin louhovat. Vodu popíjíme v průběhu celého dne. Skořicová voda je velmi jemná a osvěžující.