Zázvor je kořenem ZÁZVORU PRAVÉHO, který se užívá téměř po celém světě již od pradávna.
Kořen zázvoru je oblíben pro svoji výraznou chuť a vůni, a zároveň je hojně vyhledáván a užíván, pro svoje léčivé účinky, jako prevence i jako lék. Zdravotní účinky zázvoru znali a hojně využívali již staří Indové a Číňané před několika tisíci let.
Zázvor obsahuje celou řadu vitamínů: A,B1,B2,C,E
minerálních látek: sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo
Na co zázvor pomáhá:
- posiluje imunitní systém, pomáhá při nemocech dýchacích cest
- má antibakteriální účinky
- stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, pomáhá při redukci váhy
- prohřívá celé tělo, má relaxační účinky
Typickou pikantní zázvorovou chuť mu dává gingerol, jehož složení je hodně podobné kapsaicinu obsaženému v chilli papričkách. Právě gingerol je aktivní složkou, která dává zázvoru nejen chuť, ale i její terapeutický účinek.
Pro tuto svoji chuť je hojně využíván velmi často v indické a čínské kuchyni, ale i ostatních kuchyních po celém světě.
Podoby v jaké můžeme zázvor konzumovat:
Sušený zázvor
Čerstvý zázvor
Nakládaný zázvor – nakládá se do medu, do cukr Jako součást cukrovinek, žvýkaček, nápojů, pokrmů mnoha světových kuchyní….
Zázvor by neměli užívat děti do dvou let a dlouhodobě nemocní užívající léky, bez předchozí konzultace s ošetřujícím lékařem (diabetici apod.)
Denní dávka zázvoru by neměla ani u zdravého jedince přesáhnout 1 gram sušeného zázvoru a u čerstvého zázvoru 4 gramy. V případě předávkování se můžeme dočkat pálení žáhy, nevolnosti nebo třeba i zvracení a průjmu.
Receptů na lahodných pokrmů nápojů se zázvorem je celá řada. A pár našich oblíbených přidáváme i sem.
Zázvorový elixír vhodný jako lék i jako prevence si vyrobíme velmi snadno z následujících ingrediencí:
125 gramů nastrouhaného zázvoru
6 polévkových lžic medu
šťávy z jednoho citronu
0,7 l vodky
Všechny ingredience smícháme a necháme 3 dny odležet, poté přecedíme. Vzniklý likér uchováváme v lednici. Užíváme preventivně, denně polévkovou lžíci. Vzhledem k obsahu alkoholu raději navečer.
Na domácí zázvorovou limonádu budeme potřebovat:
5 cm oloupaného na plátky nakrájeného kořene čerstvého zázvoru
4 lžíce medu
šťávu z jednoho citrónu
Do litru vody dáme pokrájený zázvor, přivedeme k varu a necháme asi pět minut povařit. Po té scedíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Po té přidáme med a citronovou šťávu, dobře promícháme a dáme na několik hodin vychladit do lednice.
Podáváme s ledem případně ozdobíme lístky čerstvé máty.
Snažíte se zhubnout a potřebujete radu či pomoc. Podívejte se S čím Vám pomůžeme
Nejčastěji využívanou službou lidí, které s námi úspěšně zhubli je Kompletní výživový plán a Cvičení s profesionálním osobním trenérem