Kuřecí vývar se zázvorem

Silný kuřecí vývar se zázvorem je plnohodnotným jídlem, který nás v chladných dnech nejen zasytí a prohřeje, ale díky zázvoru nám i poskytne ochranu proti chřipce a nachlazení.

Budeme potřebovat:

1 celé kuře zbavené kůže

Zeleninu na přípravu vývaru: cibuli, mrkev, celer, petržel, můžeme přidat i celou papriku, 2 stroužky česneku. Zeleninu pouze očistíme a omyjeme, necháme ji vcelku nebo ji pokrájíme na větší kusy. Tato zelenina je pouze k vyvaření a po té v polévce nebude.

Zeleninu do vývaru: mrkev, pórek

Koření: asi 3 cm kořene zázvoru, pepř celý, nové koření, lžička soli a trochu másla

Do velkého hrnce dáme kuře, zeleninu připravenou na vývar, sůl, pepř, nové koření, hrnec doplníme vodou a přivedeme k varu. Polévku vaříme minimálně 1,5 hodiny.  Po té vývar přecedíme do velké nádoby. Zeleninu z vývaru buď vyhodíme nebo ji později můžeme použít do jiného pokrmu. Maso pečlivě obereme.

Ve velkém hrnci si rozpustíme dvě lžíce másla a na něm zlehka orestujeme nastrouhanou mrkev a kolečka pórku. Po té přilijeme vývar, přidáme rýžové nudle, zázvor nakrájený na tenké plátky a necháme krátce povařit, pouze do změknutí rýžových nudlí.

 

Polévka je hotová a můžeme servírovat.

TIP: pokud bychom chtěli mít polévku s méně tučnou, musíme vývar po uvaření nechat úplně vychladnout a ztuhlý tuk z polévky sesbírat. V tomto případě si musíme vývar připravit ideálně den předem.