Domácí hrachová polévka

Domácí hrachová polévka

Polévka je grunt a kdo ji nejí je špunt….to jsme slýchali snad všichni v dětském věku. U nás doma je jednou z velmi oblíbených rychlých polévek, polévka ze žlutého hrachu. Ač jsem vyzkoušela několik variant hrachových polévek, zabydlela se u nás nakonec nejjednodušší varianta, a to následující.

Na čtyři porce budeme potřebovat:

250 g žlutého hrachu (já kupuji nejčastěji v Lidlu žlutý půlený, loupaný hrách)
6-7 hrnků nesoleného vývaru nebo vody
Lžičku soli

Varianty na chuťové zpestření: stroužek česneku
smetana

Postup: Cca 250 g (půlka balení) hrachu dobře propláchneme, dáme do hrnce a přelijeme cca 5-6 hrnky vody nebo vývaru a vaříme na mírném ohni dokud hrách úplně nezměkne. Pokud se nám na povrchu tvoří pěna, odebereme ji polévkovou lžící a pokračujeme ve vaření. Hrách vaříme v odkrytém hrnci. Sledujeme množství vody, a v případě potřeby (a ta je téměř vždy) dolejeme v průběhu vaření ještě cca hrnek vlažné vody). V konečné fázi vaření, bychom měli mít v hrnci cca 2 třetiny hrachu a nad ním třetinu vody). Přidáme lžičku soli, promícháme a tyčovým mixerem hrách dobře rozmixujeme.

Polévka je hotová, a v této jednoduché variantě u nás velmi oblíbená. Kdo má chuť polévku, ještě trochu vyladit, může přidat stroužek lisovaného česneku, případně trochu smetany.

Podáváme buď samotnou nebo s pečenou houskou, či chlebem. Na našem obrázku je s pečenou cizrnou, což může být třeba Vaše bezlepková varianta.