Zdravě sladké

Makové muffinky bez mouky

Na 6 luxusních bezlaktózových a zároveň bezlepkových muffinků budeme potřebovat: 4 vejce 6-8 sušených švestek zhruba hrnek mletého máku Nejprve si v míse si dobře rozšleháme celá vejce. Švestky nakrájíme na drobné kousky a přidáme di vyšlehaných vajec. Po té přisypeme mám a dobře promícháme. Výsledná hmota by měla mít zhruba konzistenci hustšího těsta. Hmotou naplníme silikonové formičky na muffinky. Pečeme na 180 stupňů zhruba 15 minut. Zda jsou muffinky hotové ozkoušíme špejlí nebo párátkem, které musí být po vytažení suché. Muffinky se při pečení krásně nafouknou, jak jsem zvyklé u běžného pečení s práškem do pečiva. Zde ovšem v receptu opravdu není. Varianta:... Číst dále →

Kokosové muffiny bez lepku, laktózy a přidaného cukru

Na 6 muffinků budeme potřebovat  následující ingredience: 4 celá vejce 2 polévkové lžíce javorového sirupu 1 hrnek strouhaného kokosu V míse si metlou nebo tyčovým mixerem dobře rozšleháme celá vejce. Přidáme javorový sirup a strouhaný kokos a dobře promícháme. Lžící plníme silikonové formičky na muffinky.  Pečeme na 180 stupňů zhruba 12-15 minut.   Číst dále →

FIT tvarohový pečený koláč

Skvělý a velmi jednoduchý koláč, bez lepku s minimem sacharidů si upeče každý snadno a rychle. Dá se udělat v mnoha variantách, podle chutí a fantazie každého. Základní ingredience: 2 tvarohy, 1 bílý jogurt, 1 pudinkový prášek, 3 vejce, 3PL cukru nebo javorový sirup, med apod. Všechny ingredience smícháme a nalijeme do pečícím papírem vyložené menší dortové formy nebo zapékací misky. Pečeme na 180 stupňů 15 minut, po té snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme ještě zhruba půl hodiny.   Varianty: Podle požadované příchuti koláče si zvolíme příchuť pudinkového prášku. U čokoládové verze doporučujeme přidat ještě 3 PL hořkého kakaa. Velmi chutnou... Číst dále →

Fit tvaroháč

Tento lehký osvěžující dortík vykouzlíme za pár minut bez pečení z následujících ingrediencí: 400 g býlí jogurt 1,5 – 2,5 % tuku, 250 g tvarohy plnotučné (pokud chceme použít polo nebo nízkotučný, musíme zaměnit jogurt za tučný, jinak nám dort neztuhne), javorový nebo jiný sirup na oslazení, broskvový kompot nakrájený na kostičky (nebo ovoce dle vlastního výběru), 2 sáčky želatiny na ztužení krémů (př. dr. Oetker – jemně mletá želatina na ztužení krémů) V hluboké míse si metlou dobře vyšleháme do hladkého krému tvarohy, jogurt a javorový sirup. Do hrnce vysypeme sáčky želatiny a necháme ji 10 minut nabobtnat (postupujeme podle návodu... Číst dále →

Fit lívanečky se šmakounem

Na tyto lívanečky budeme potřebovat následující ingredience: jemně mleté ovesné vločky cca 50-70g 1 vejce 100 g meruňkového šmakouna 1 dcl mléka hrstičku lískových ořechů Jedno jablko Vše společně vložíme do mixeru a vytvoříme husté těsto ze kterého po té v lívanečníku uděláme lívanečky. Po vychladnutí je můžeme konzumovat samotné s marmeládou nebo třeba, jako my s bílým jogurtem namíchaným s trochou tvarohu, polité javorovým sirupem a posypané kousky mandlí. Číst dále →

Kokosový fit zákusek

Na těsto budeme potřebovat: 200 g rozemletých ovesných vloček 1 dcl javorového sirupu 2 vejce Polévková lžíce kokosového oleje 1 dcl kokosového mléka (nebo polévková lžíce kokosového ořech rozpuštěná v horké vodě) 2 střední jablka nastrouhaná na hrubo včetně slupky 2 polévkové lžíce hořkého kakaa 6 polévkových lžic kokosu prášek do pečiva Smícháním všech ingredienci vytvoříme těsto (v případě potřeby lehce naředíme vodou), které pečeme dortové formě 180 stupňů cca 25 až 30 minut. Po upečení ještě polejeme jednoduchou polevou vytvořenou z 3-4 polévkových lžic kokosového tuku, lžíce javorového sirupu a lžíce hořkého kakaa (pouze smícháme a polejeme s ním... Číst dále →

Fit Rafaelo

Fit Rafaelo pro sváteční stůl si připravíme velmi snadno a rychle podle receptu Míši Růžičkové. Budeme potřebovat následující ingredience: strouhaný kokos tři polévkové lžíce javorového sirupu vanička mascarpone sýr typu žervé Smícháme mascarpone, žervé, javorový sirup a zhruba půl sáčku kokosu a vypracujeme hmotu. Množství kokosu dáme podle konzistence hmoty, aby se nám z ní dobře drželi kuličky. Pokud dáme kokosu moc, kuličky jsou suché a praskají, pokud dáme kokosu málo, kuličky po chvilce nedrží tvar. Z připravené hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme ve zbylém kokosu. Kuličky uchováváme v ledničce. Další alternativou jsou kokosové kuličky s loupanou mandlí uprostřed. Číst dále →

Švestkový fitness koláč

Na švestkový koláč budeme potřebovat: 350 g jemně mletých ovesných vloček 80 g třtinového cukru nebo 3 velké lžíce medu 2 vejce 0,5 dcl řepkového oleje 1/2 vaničkového nízkotučného tvarohu 1 velký bílý jogurt 1 lžička jedlé sody nebo kypřícího prášku 2-3 dcl vody 1/2 hrnku mletého máku švestky nebo vámi zvolené jiné ovoce 1. Začneme rozemletím ovesných vloček, přidáme cukr (med), vejce, olej, 1/2 velkého bílého jogurtu, jedlou sodu, cca 3 dcl vody a dobře promícháme až nám vznikne hladké těsto. 2. Těsto vylejeme na plech střední velikosti vyložený pečícím papírem. 3. Smícháme druhou půlku bílého jogurtu s tvarohem... Číst dále →

Broskvový fitness koláč

Na broskvový fitness koláč budeme potřebovat následující ingredience: 400 g mletých ovesných vloček 6 vaječných bílků ušlehaných na sníh 1 dcl řepkového oleje 2 dcl mléka nebo vody 1 velký bílý jogurt nízkotučný vaničkový tvaroh 6-8 lžic javorového sirupu (můžeme použít stévii, med, agáve sirupu….) 1 prášek do pečiva cca 1/2 kg loupaných vypeckovaných čerstvých broskví (možno použít i jiné ovoce – jablka, švestky, jahody, meruňky) 1. Nejdříve si připravíme hladké těsto smícháním m letých vloček, oleje, mléka nebo vody, půlky jogurtu, javorového sirupu a prášku do pečiva. 2. Těsto si vylejeme na střední plech vyložený pečícím papírem. 3. V... Číst dále →

Čokoládovo kokosový fit dortík

Suroviny: 350g rozemletých ovesných vloček, 100g třtinového cukru, 2 vejce, 1dcl kokosového toku, 2,5dcl mléka, 3 střední jablka nastrouhaná nahrubo včetně slupky, 2 polévkové lžíce hořkého kakaa, 4 polévkové lžíce kokosu. Těsto je třeba připravit v mixeru, kde si nejdříve rozemeleme ovesné vločky, přidáme všechny ingredience kromě jablek. Umixujeme těsto, do kterého přidáme nahrubo nastrouhaná jablka a znovu dobře promixujeme. Těsto vylejeme na střední plech vyložený pečícím papírem a pečeme zhruba 30 minut na 180 stupňů. Výživové hodnoty na jednu porci E= 147kcal/616kJ, B=3,1g, T= 7g, S= 17g TIP: velmi chutné je polít dortík polevou z rozehřátého ½ dcl kokosového... Číst dále →

Jahodový fitness dortík

Suroviny na korpus: 100 g namletých ovesných vloček, polévková lžíce hořkého kakaa, 50 g kokosu, lžíce řepkového oleje, 2 lžíce javorového sirupu, 1 dcl mléka, 2 bílky, 2 lžíce másla, špetka soli. Suroviny na krém: 150g bílého jogurtu, 150g polotučného tvarohu, 10 jahod Suroviny na polevu: tři lžíce kokosového tuku, lžíce kakao, lžíce kokosu. Ze všech ingrediencí si vytvoříme těsto, které dáme do dortové formy a cca 12- 15 min. pečeme na 180 stupňů. Mezitím si připravíme krém smícháním jogurtu, tvarohu a 5 jahod, vše společně umixujeme tyčovým mixerem. Jakmile nám upečený korpus vychladne, potřeme ho připraveným krémem. Krém ještě... Číst dále →

Mrkvový fitness koláč

Rychlý fitness mrkvový koláč upečeme z následujících ingrediencí, které smícháme dohromady: 2 vejce 70 g třtinového cukru 2 lžíce skořice 150 g namletých ovesných vloček 50 g celých ovesných vloček 100 g řepkového nebo olivového oleje 3 větší mrkve 100 g rozinek nebo sušených meruněk či brusinek   Těsto dáme do menší formy a pečeme cca 25 minut na 180 stupňů. Výživové hodnoty na jednu porci E= 250kcal/1 049kJ, B=11,2 g, T= 11,7g, S=23,1 g   Číst dále →

Dortík z červené řepy

Máte rádi červenou řepu a rádi mlsáte? Pak je dortík z červené řepy výbornou variantou právě pro Vás. Výhodou dortíku je jeho lehkost a minimum cukrů, téměř bez tuků. Takže neutrpí ani Vaše postava. K jeho upečení potřebujeme -220 g oloupané a uvařené červené řepy – 70 g celozrnné mouky – 2 polévkové lžíce holandského kakaa – 1 lžička jedlé sody – 70 g třtinového cukru – 2 vejce – špetka soli – 1/4 šálku silné kávy Smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Smícháme žloutky, kávu a cukr, poté rozmixujeme řepu, vyšleháme bílky a vše smícháme dohromady. Poté... Číst dále →

Skořicovo-jablečný koláč

  Na výborný vláčný koláč použijeme následující ingredience: 80 g třtinového cukru (nebo 150 ml javorového sirupu) 400 g umletých ovesných vloček 7 ks vaječných bílků 1 ks prášek do pečiva 1 ks žloutku 3 dl vlažné vody 1 dl řepkového oleje skořice 4 ks bílého neochuceného jogurtu 2-3 střední jablka Postup je následující: Nejdříve dáme do mísy nasypeme 80 g cukru, 200 g  umletých ovesných vloček a 200 g celých ovesných vloček,  přidáme 6 bílků a jedno celé vejce, 1 dl oleje a vše důkladně rozšleháme. Potom přidáme dva bílé jogurty a za stálého míchání přidáváme mouku, 3 dl... Číst dále →

Celozrnné žitné palačinky

  Palačinky vytvoříme úplně stejně jako běžné, jen běžnou bílou pšeničnou mouku nahradíme celozrnnou žitnou moukou, čímž výrazně zkvalitníme výsledný pokrm oproti běžným palačinkám. Jako náplň můžeme použít domácí marmeládu, čerstvé ovoce nebo si třeba ochutíme tvaroh ovocem, trochou medu… to je na Vás… Celozrnné palačinky mohou být dobrou zdravou snídaní nebo třeba rychlou svačinou pro mlsné dětské jazýčky Číst dále →

Ovesné sušenky s domácí marmeládou

Ovesné sušenky s marmeládou si připravíme stejným způsobem jako ovesné kokosky s vynecháním kokosu. Takže postupujeme následujícím způsobem: Do mixeru (může být i miska a šikovné rychlé ruce) nasypeme dva hrnky ovesných vloček, dvě vejce, 4 lžíce řepkového oleje a cukr dle chuti (my dáváme cca 10 polévkových lžic, nebo tři lžíce medu). Dobře promícháme a přidáme přesně tolik mléka, aby nám vzniklo husté těstu. Po té namočíme dvě polévkové lžíce, pomocí kterých tvoříme na pečící papír sušenky. Nakonec na některé z nich dáme trošku marmelády. Pečeme cca 10-15 minut cca na 180 stupňů. Číst dále →

Ovesné kokosky

Ovesné kokosky připravíme velmi rychle následujícím způsobem. Do mixeru (může být i miska a šikovné rychlé ruce) nasypeme dva hrnky ovesných vloček, 2/3 hrnku kokosu, dvě vejce, 4 lžíce řepkového oleje a cukr dle chuti (cukr můžeme nahradit medem, javorovém nebo jiným sirupem). Dobře promícháme a přidáme přesně tolik mléka, aby nám vzniklo husté těstu. Po té namočíme dvě polévkové lžíce, pomocí kterých tvoříme na pečící papír sušenky. (Sušenky je dobré pomocí lžic pěkně udusat). Pečeme cca 10-15 minut cca na 180 stupňů. Varianty: místo kokosu můžete ochutit čímkoliv jiným …kakaem, semínky, marmeládou, sušeným ovocem Číst dále →

Žitno-meruňkové placičky

Žitno meruňkové šmakouní placičky mohou být velmi kvalitní snídaní nebo svačinou. Připravíme si je následujícím způsobem. Z jednoho vejce a trošky celozrnné žitné mouky a mléka připravíme těsto stejné konzistence jako na palačinky a pak do něj nastrouháme na jemném struhadle merunkového šmakouna. Ze vzniklého hustého těsta děláme v lívanečníku placičky. Číst dále →

Jahodový šmak od Fitkouče

Naše velmi oblíbená “beztrestná” sladká chuťovka je ovoce se Šmakounem. Tato varianta je jahodová. Na hluboké pánvi orestujeme na trošce řepkového oleje šmakounovo štíhlé nudle. Přidáme pokrájené jahody a tvaroh (na strouhání) nebo čerstvý sýr, nakonec polijeme několika rozmixovanými jahodami. Komu přijde málo sladké od jahod, může lehce přisladit javorovým sirup nebo trochou cukru. Za několik málo minut je zdravá chuťovka na světě a naše štíhlá linie neutrpí .-) Číst dále →

Broskvový dezert s meruňkovým šmakounem

Broskvový dezert…. vytvoříme za pár minut. Z půlky kompotované broskve vytvoříme vydlabáním mističku, kterou naplníme směsí (dvě nastrouhaná kolečka meruňkového šmakouna, dvě lžíce tvarohu a dvě lžíce jogurtu, pokrájené kousky broskví z vydlabaných půlek). Můžeme přizdobit kouskem broskve nebo trochou marmelády. Číst dále →

Šmakouní pohár

Chutné zdravé mlsání v podobě poháru se Šmakounem…….. Do skleničky vršíme střídavě ovesné vločky,  jogurt, nastrouhaného meruňkového šmakouna, ovoce na ozdobeni …..necháme pár hodin proležet v ledničce a máme hodovo…….. dobrou chuť Číst dále →

Muffiny od Fitkouče

Muffiny od Fitkouče si snadno připravíte z následujících ingrediencí: 85 g másla 2 vejce 200 ml mléka 140 g hnědého cukru špetka mleté vanilky 100 g hladké mouky a 150 g celozrnné žitné mouky 1 prášek do pečiva Varianty ochucení: 150 g borůvek nebo jiného drobného ovoce nebo očechy či mandle a milovníci čokolády mohou přidat na drobno nasekanou čokoládu. Muffiny můřete upéct i ze základního těsta a po upečení je s dětmi zdobit domácími polevami, lentilkami, marmeládou apod. Máslo rozehřejeme a necháme vychladnout, vejce rozšleháme. Rozšlehané vejce, máslo a všechny ostatní ingredience vypracujeme na těsto, kterým plníme formičky na... Číst dále →

Tvarohové palačinky

Tvarohové placičky připravíme během několika minut následujícím způsobem: Rozšleháme 2 vejce, přidáme vanilkový pudinkový prášek, lžíci třtinového cukru (může být i méně) a polotučný tvaroh. Ze vzniklého těsta pečeme na pánvi lehce vytřené řepkovým olejem placičky. Doba přípravy cca 10 min. Vhodné jako snídaně, svačina i k večeři. Dobrou chuť Číst dále →

Buchta z jáhel a tvarohu

Suroviny: 200g jáhel, 2 vejce, 5 lžic třtinového cukru, 1 lžička kypřícího prášku ALNATURA, 1 polotučný tvaroh. Jáhly propláchneme horkou vodou a uvaříme v osolené vodě dle návodu. Po vychladnutí do nich vmícháme vejce, třtinový cukr, lžičku kypřícího prášku a tvaroh. Vlijeme do menší vymazané pečící misky. Můžeme přidat sušené nebo čerstvé ovoce dle chuti. Pečeme na 180 stupňů cca 30 min. Výživové hodnoty na jednu porci: E= 167kcal/701kJ, B=8g, T= 2,5g, S=26 g TIP: velmi chutné je přidat lžičku mleté skořice . Číst dále →

Sladký jahelník

Sladký jahelník je ideální snídaně či dopolední svačina. Připravíme z: 20dkg jahel 1 1/2 l mléka rovná lžička soli 1 až 2 lžíce třtinového cukru cukr a skořice nebo perník na posypání Jáhly opereme a na cedníku a dvakrát je spaříme. Okapané dáme do studeného lehce osoleného mléka a vaříme přes půl hodiny. Občas mícháme. Podáváme posypané skořicí či perníkem. Chutná teplý i studený, dospělým i dětem. Číst dále →